Zaterdag 18 maart 2023

Melkweg Amsterdam

Urban Dance Squad. Volgens sommigen de beste band die Nederland ooit heeft voortgebracht maar zonder enige twijfel de meest invloedrijke. De band ontstond na een jamsessie in Utrecht in 1986 en maakte snel furore met hun unieke en ongehoorde mix van stijlen. Funk, soul, jazz, punk, rock en hiphop werden gecombineerd door een groep muzikanten waaronder een rapper en een DJ. Deze combinatie was nog nooit vertoond en maakte de band pioniers van de stijl die later bekend zou staan als cross-over. Ze hadden hiermee grote invloed op bands als Rage Against the Machine en waren peers van bands als The Beastie Boys en Red Hot Chili Peppers.

De band toerde wereldwijd, vestigde een buitengewoon sterke live reputatie en werd zelfs in de Verenigde Staten omarmd door zowel publiek als andere artiesten zoals Living Colour en Lenny Kravitz. David Bowie en U2 hebben de band uitgenodigd als support. Na 5 albums gaat de groep na een tumultueuze carrière in 2000 uit elkaar.

In 2021 begint frontman Rudeboy het werk van Urban Dance Squad weer live uit te voeren met een set die bestaat uit nummers van alle platen die de band heeft gemaakt. Het project heet nu Rudeboy plays UDS ft DJ DNA. Na succesvolle tournees in Belgie en Frankrijk (o.a. Hellfest) werden de eerste shows in Nederland (Vera, Tivoli en Effenaar) in no time uitverkocht. In 2023 is een korte tournee door Nederland gepland.

Het voorprogramma wordt verzorgd door DYnamic. Mamadou Ba werd geboren in Mauritanië en groeide op tussen New York en Brussel. Van een heldere en bewuste rapper tot een entertainer, DYnamic jongleert met hip hop en pakt serieuze onderwerpen met diepgang én echtheid aan. Samen met zijn kompaan achter de knoppen geeft hij alles vanavond. Samples van Nina Simone en Stereo MC’s komen voorbij. Hij doet het goed, maar met een liveband zou het waarschijnlijk nog meer impact hebben.

Dan de hoofdact. Een van de roadies (bierbuik, lang, zilverwit haar, zwart Dog Eat Dog shirt) start de intro beats in. Hij blijft gek genoeg gewoon op het podium staan: het blijkt DJ DNA te zijn! De rest komt er bij. De band die Rudeboy begeleidt, speelt al een aantal jaren met hem samen. Die is inmiddels zo goed ingespeeld dat er net als in de geest van de originele Urban Dance Squad vrij wordt gespeeld en er een vergelijkbare energie wordt opgeroepen. Zo ook vanavond in de Melkweg. Rudeboy gaat weer tekeer als vanouds en heeft het zichtbaar naar zijn zin. De gitarist (Kurt Cobain lookalike) en bassist rocken en funken er op los. Ik let uiteraard het meest op DJ DNA; hij zorgt voor het typische UDS-geluid. Met name het scratchen met vinyl is bijzonder om te zien. De platen en naalden hebben bij hem echter een korte levensduur. Maar het geheel klinkt als een klok en als DYnamic tijdens Demagogue nog even op het podium komt en er nog een felle rap uit gooit, gaat het dak er helemaal af. Een zeer geslaagde avond.

De setlist: