MY BABY maakte veel indruk op Pinkpop afgelopen jaar. Ik kende de muziek al en had ze een aantal keer op TV gezien, maar nog niet live. Dat optreden smaakte naar meer, dus op naar de Effenaar. Wat een goeie band zeg, gaat dat zien!

Rockportaal.nl maakte een kort verslag van deze bijzondere avond:
Het was een druk jaar voor MY BABY. De psychedelische bluesgroep bracht het album Sake Sake Sake uit en had vervolgens een volgepropte festivalzomer. Sinds het live-circuit weer is opgestart heeft MY BABY er volop gebruik van gemaakt. De Amsterdammers zijn nu bezig aan hun laatste optredens in ons land, waarna weer een tour in het buitenland lonkt. Rockportaal pakt ze dan ook nog gauw even mee in de Effenaar!

Alvorens we MY BABY aan het werk zien wordt de nagenoeg uitverkochte zaal van de Effenaar opgewarmd door Luka. Luka schuwt het muzikale avontuur niet en neemt de bezoekers mee op een trip waarbij diverse stijlen heerlijk door elkaar heen mogen lopen. Denk daarbij aan dromerige popsong met een vleugje electro, maar ook mag het soms een tikkeltje harder, waardoor de bezoekers ineens weer uit hun psychedelische soundscape worden gehaald. Het duo uit Rotterdam haalt in het half uurtje wat ze gegund is van alles uit de kast, waarbij de begeleidende lichtshow een extra duit in het zakje doet. In hun muziek hoor je dan ook diverse invloeden voorbijkomen, denk daarbij aan namen zoals Portishead en Bon Iver. Er is dan ook voor een goede support gekozen, we hadden er zelfs best wat meer van willen horen!

De zaal van de Effenaar in Eindhoven is ondertussen goed volgelopen en iedereen is klaar voor MY BABY. Meteen bij de aftrap van de show van het trio is het direct duidelijk, MY BABY is niet van langzaam een concert opbouwen, men gaat er vol gas tegenaan en dat zorgt ervoor dat ook het publiek al heel snel de eerste dansjes maakt. Het is soms wat lastig bewegen in de grote zaal, want het is behoorlijk druk in de Effenaar. Gelukkig gunt men elkaar de ruimte en mogen we samen compleet losgaan op MY BABY. Natuurlijk staan er nummers van het recente album Sake Sake Sake op de setlist en deze blijken ook live prima te mengen met hun oudere nummers. MY BABY is natuurlijk al een aantal jaar onderweg en heeft al eerder wat albums uitgebracht.

Wat is het toch bijzonder om te zien hoeveel muziek de Amsterdammers met z’n drietjes kunnen voortbrengen. Alles wat ze ons vanavond voorschotelen wordt live gespeeld, geen extra samples of foefjes. Naast het gitaarwerk zien we dan ook een drummer die zelden stil zit, wat een klasse! Daarnaast zweept frontvrouwe Cato van Dijck de boel graag nog wat op en wat past haar stem perfect bij de sound die ze willen neerzetten. MY BABY zweept de boel o zo graag op en het publiek eet uit hun hand. Het is genieten in de Effenaar. De psychedelische trips vliegen je om de oren, maar ook hun bluesy klanken zijn er om door een ringetje te halen. Dat mag ook gezegd worden voor de lichtshow die ze hebben meegenomen. De bandleden lijken zo op het podium te zijn neergezet zodat de lichten er overal tussendoor kunnen. Ook over het geluid hoeven we niet te klagen, hoewel het soms wel een tikkeltje harder zou mogen, de blues mag best gevoeld worden, niks mis met wat scheurende riffs.

MY BABY is in vorm vanavond, de band laat ook bijna geen stiltes vallen, de nummers volgen elkaar in een moordend tempo op. Een van de weinige momenten waarop de voet even van het gaspedaal gaat is als zangeres Cato het publiek vraagt om een sitdown te doen. Iedereen gaat door de knietjes en wacht geduldig totdat men weer overeind mag om weer verder te dansen. Het is dan ook goed toeven in de Effenaar. Zo is publieksfavoriet Mad Mountain Thyme een schot in de roos, laat MY BABY maar heerlijk jammen en dit nummer wat langer uitsmeren. Gedurende de set schroeven ze graag het tempo wat op en het publiek zet dan ook een tandje bij. Publiek en band zijn dan ook samen één.

Het heerlijke avondje met MY BABY kent helaas ook een eindtijd, maar niet voordat ze onder luid gejuich terugkeren op het podium om nog een toegift te verzorgen. Twee nummers staan er nog op het menu, het is dan ook de laatste kans om nog een dansje te doen in de grote zaal én te genieten van de band die over een paar weken een tour gaat doen door Australië en Nieuw-Zeeland. MY BABY is dan ook een band met internationale allure. Dit jaar hebben ze zich op de festivals al bewezen en ook vanavond hebben ze wederom hun status onderstreept, wat een show!

De setlist van MY BABY moet er ongeveer zo hebben uitgezien:

 1. Sake Sake Sake
 2. A Dream I Dream
 3. It’s a Setup
 4. My Bad
 5. Money Man
 6. Stupid
 7. Out on Gin
 8. Remedy
 9. In the Club
 10. Unlike Before
 11. Mad Mountain Thyme
 12. Seeing Red
 13. Make a Hundred
 14. Uprising

 

Shamanaid

Na afloop een stukje vinyl op de kop getikt; wat mij betreft de beste plaat die ze hebben gemaakt.

Niet alleen de muziek, ook de hoes van de plaat is bijzonder, kijk dit filmpje: