Brant Bjork start de band in 1987 samen met zijn vriend Chris Cockrell, die later wordt vervangen door Nick Oliveri. Ze nodigen Josh Homme uit als gitarist en John Garcia als zanger. De eerste naam van de band is Katzenjammer, welke al snel wordt vervangen door Sons of Kyuss. Deze naam wordt door Bjork gekozen uit het rollenspel Dungeons & Dragons. Deze naam is later verkort tot Kyuss.
De band bouwt geleidelijk aan hun lokale succes in en rondom Palm Desert, Californië. Ze zijn vaak te gast tijdens feesten in en rond de afgezonderde dorpen in de woestijn van Zuid-Californië. Deze geïmproviseerde muzieksessies in de woestijn worden lokaal de ‘generator parties’ genoemd, omdat de instrumenten worden gevoed door een generator. Aan de hand van producer Chris Goss wordt Kyuss een van de grondleggers van de stoner rock. De band maakt in totaal vier albums. Bassist Nick Oliveri verlaat in 1992 de band en wordt vervangen door Scott Reeder. Tijdens de opnamen van het album ‘Kyuss’ (beter bekend als ‘Welcome To Sky Valley’) in 1994 ontstaan intern meningsverschillen en verlaat ook Bjork de band. Uiteindelijk wordt de band in oktober 1995, wederom wegens interne strubbelingen, geheel opgeheven.
Vijftien jaar later is het John Garcia die door Europa toert met een Belgisch-Nederlandse band onder de naam ‘Garcia plays Kyuss’, om oude nummers van Kyuss live te spelen en promotie te maken voor zijn (nog niet uitgebrachte) soloproject ‘Garcia vs. Garcia’. In 2011 gaat hij weer op tournee – nu onder de naam ‘Kyuss Lives!’ – maar nu met twee andere leden van de oorspronkelijke bezetting erbij: Nick Oliveri en Brant Bjork. Ook Josh Homme is gevraagd mee te doen, maar hij ziet een comeback in Kyuss niet zitten. Oliveri moet later wegens privéproblemen de band verlaten en wordt vervangen door Scott Reeder, en daarna door Billy Cordell. De tour van Kyuss Lives! wordt een groot succes: op 30 juni 2011 speelt de band een set van drie uur op het poppodium van 013 in Tilburg en in 2012 staat zij op Pinkpop.
In maart 2012 worden Garcia en Bjork aangeklaagd door Homme voor “trademark infringement and consumer fraud”, kort gezegd een inbreuk op het gebruik van de naam en logo van de band Kyuss. Homme wil dus geld zien voor het feit dat de andere bandleden de bandnaam Kyuss gebruiken. Met name Bjork is hier furieus over: vlak nadat hij de band verliet in 1994 heeft Homme het merkrecht op de bandnaam laten vastleggen. Nu mag Bjork dus zonder toestemming van Homme geen gebruik meer maken van deze naam, terwijl Bjork nota bene een van de originele oprichters is en hij ook de naam zelf heeft verzonnen.
Dat Reeder zich later in de rechtszaak bij Homme voegt is voor de anderen een complete verrassing: hij speelde tot vlak voor de rechtszaak nog korte tijd in de band als vervanger van Oliveri.
Bjork zegt hier zelf het volgende over:
“Josh filing this lawsuit is not an issue of today … it’s an issue that began over 20 years ago. That is why the band was short-lived. Josh and I were the creative force within the band and after the completion of our second record, Blues for the Red Sun, we developed an opposing view on how the band should exist and operate. In 1992 Josh discovered publishing, which is the financial revenue stream for songwriting. After that, he wanted to write all the songs. As a drummer I couldn’t make him play my songs. I wasn’t going to compromise my heart and soul and play drums for Josh to make money in a band I started. So I left the band. I was a confused, angry and sad 19-year-old idealist who sacrificed my love of my band for what I believed in. Two-and-a-half years later, Josh would break up the band after John confronted him about the same thing; his need to control the band for personal gain.”

en:

“Their inner conflict is this: both Josh and Scott want control and money from Kyuss Lives!, but they don’t want to participate and they ultimately don’t want us to exist.”

Uiteindelijk bepaalt de rechter in augustus 2012 dat Garcia en Bjork geen studio- en/of live-materiaal mogen uitbrengen onder de bandnaam ‘Kyuss Lives!’. Wel mogen ze de naam gebruiken voor liveshows zolang ‘Kyuss’ en ‘Lives!’ in dezelfde lettergrootte naast elkaar staan, zodat bij de consument geen onduidelijkheid kan ontstaan over de naam. De rechter geeft daarbij aan dat ze in de toekomst misschien in de problemen kunnen komen hiermee en doet daarom de suggestie aan Garcia en Bjork de bandnaam te veranderen.
In 2012 werkt Kyuss Lives! aan een nieuw album met als werktitel ‘Vista Chino’. Dit is de naam van een straat in Palm Springs. Omdat de bandleden dicht bij hun roots willen blijven, wordt op 29 november 2012 aangekondigd dat de naam Kyuss Lives! zal worden veranderd in Vista Chino. Uiteindelijk verschijnt op 30 augustus 2013 onder deze naam het album “Peace”.

Bronnen:
Rolling Stone