Concert- en festivalbezoekers zijn ermee bekend: gehoorklachten. Uit onderzoek is gebleken dat zes op de tien festivalbezoekers last heeft van gehoorklachten na een festival. Zo merken ze dat ze minder horen na een festival, of hebben ze last van een piep in hun oren (tinnitus). Deze klachten kunnen tijdelijk of permanent zijn.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Lange blootstelling aan harde geluiden kan ervoor zorgen dat de trilhaartjes in je oor beschadigd raken. Ze zijn in dat geval overbelast, waardoor ze afbreken en dus niet meer functioneren. Deze trilhaartjes zijn nodig om geluidsgolven naar je hersenen te sturen, waarna ze worden omgezet in hoorbaar geluid. Des te minder trilhaartjes je hebt, des te moeilijker dit proces verloopt. Het is bovendien makkelijker dan je denkt om gehoorschade op te lopen. Je trilhaartjes kunnen al permanent beschadigd raken bij een geluidsniveau van tachtig decibel. Dit is net iets harder dan het geluid van een stofzuiger en net iets zachter dan het geluid van een motor die voorbij rijdt. Vooral wanneer je lange tijd aan harde geluiden wordt blootgesteld, kan er schade ontstaan.

Gehoorschade tijdens concerten

Concertorganisatoren hebben tot op zekere hoogte een verantwoordelijkheid om gehoorschade te voorkomen. Zij moeten ervoor zorgen dat het geluid van de muziek niet te hard staat, waardoor schade zo veel mogelijk beperkt wordt. Met de huidige richtlijnen staat de muziek toch nog steeds te hard tijdens vrijwel ieder concert of festival. Daarom moet je als bezoeker ook je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat doe je door kwalitatieve oordoppen te dragen. Vroeger werden oordoppen gemaakt van schuim. Dit schuim beschermde je oren wel, maar zorgde er ook voor dat je de muziek een stuk minder goed hoorde. Gelukkig is dat inmiddels veranderd. Moderne oordoppen zijn namelijk in staat om jouw oren te beschermen, zonder dat het de kwaliteit van de muziek aantast. Dankzij speciale muziekfilters kun je nog steeds van een harde beat genieten, maar dan zonder je trilhaartjes permanent aan te tasten.

Nieuwe behandeling tegen oorsuizen

Helaas krijgen veel concertbezoekers vroeg of laat toch met gehoorschade te maken. Dan is het goed om te weten dat er door de Universiteit van Maastricht een nieuwe behandeling tegen oorsuizen is ontwikkeld. De nieuwe methode is zó succesvol, dat het de standaardbehandeling wordt voor tinnitus in Nederland en Europa. 

Volgens Rilana Cima, psycholoog en onderzoeker van de universiteit, is tinnitus meer een psychisch in plaats van een audiologisch probleem. Het gaat hier dus om een psychologische behandeling. ‘Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Dit is eindelijk een effectieve methode. Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden’, aldus Cima. De behandeling wordt sinds kort vergoed vanuit het basispakket.